While the MXGP boys take a weekend off from their triple GP in Latvia, the AMA motocross riders remain in at the Loretta Lynn facility as Zach Osborne tries to continue his winning form from the final round of the AMA supercross championship and the first round of the AMA motocross championships. Can the former GP winner and Team USA rider get his second 450 overall this coming weekend?
Loretta Lynn’s Ranch is one of the most well-known tracks in the motocross world. Since 1982 the ranch home of country music legend Loretta Lynn has played host to the week-long AMA Amateur National Motocross Championships, the single biggest amateur motocross program in the world. The mile-long, river-bottom track been a proving ground for motocrossers young and old for 39 years, though 2020 marks the first time the track has ever appeared on the Lucas Oil Pro Motocross schedule.
Located 70 miles west of Nashville, the ranch track came to be when promoters Dave Coombs Sr. and Paul Schlegel were looking for a middle-of-the-country location for the reinvention of the AMA Amateur and Youth Nationals, which had been in existence since 1975. They needed a vast campground that could hold more than a thousand amateur racers and their families. While she had no affiliation with motocross up until that point, Loretta Lynn and her husband Mooney welcomed the idea of hosting the big race. Ever since, her name has become synonymous with amateur motocross. Best known for her hit song and movie Coal Miner’s Daughter, she is also a regular visitor to the event that is known by her name—she still lives on the ranch!
Loretta Lynn’s has never hosted an AMA Pro National, but the roll call of professional riders who raced here as kids is endless. Racing at the ranch has been a rite of passage ever since that first race in 1982, and the 2020 Circle K Loretta Lynn’s National will be like a homecoming race for just about everyone on the starting gate. In fact, it would be easier to name the few top stars that haven’t, like French imports Marvin Musquin and Dylan Ferrandis, and Australia’s Hunter Lawrence. Even Hunter’s little brother Jett raced here just last year, and as a kid Germany-born Ken Roczen came to the U.S. in 2008 to participate.
In this abbreviated season, Loretta Lynn’s Ranch is stepping in for one of the tracks that can’t host their annual round of Lucas Oil Pro Motocross due to restrictions concerning the spread of coronavirus. The track, normally set up to hosts a wide variety of youth and amateur riders on both minicycles and full-sized motorcycles, will be modified to challenge 40 of the world’s fastest professional motocross riders when it makes it’s AMA Pro Motocross debut on August 15, one week after the conclusion of the 39th Annual AMA Amateur National Motocross Championships.
You can find live results right here. Of course Tennessee is six hours earlier than the UK and seven hours earlier than European central time.
MXlarge will again give you all the news from the second round of the Outdoor Nationals, with our special insight, race reports, interviews, galleries and much more.
Schedule – Saturday
6am – 2pm Gates Open
7am – 2pm Rider Services / Will Call Opens
7:30am – 7:45am Chapel Service in Paddock
8am – 8:15am 250 Class Practice Grp B- 15 minutes 5 Free/10 Timed
8:20am – 8:35am 250 Class Practice Grp A- 15 minutes 5 Free/10 Timed
8:35am – 8:50am Track Maintenance
8:50am – 9:05am 450 Class Practice Grp A- 15 minutes 5 Free/10 Timed
9:10am – 9:25am 450 Class Practice Grp B- 15 minutes 5 Free/10 Timed
9:30am – 9:45am Track Maintenance
9:50am – 9:55am 250 Class Grp B Start Practice 5 minutes
9:55am – 10:10am 250 Class Practice Grp B- 15 minutes – Timed
10:15am – 10:20am 250 Class Grp A Start Practice 5 minutes
10:20am – 10:35am 250 Class Practice Grp A- 15 minutes – Timed
10:35am – 10:50am Track Maintenance
10:45am – 10:50am 450 Class Grp A Start Practice 5 minutes
10:50am – 11:05am 450 Class Practice Grp A- 15 minutes – Timed
11:10am – 11:15am 450 Class Grp B Start Practice 5 minutes
11:15am- 11:30am 450 Class Practice Grp B- 15 minutes – Timed
11:30am – 11:45am Track Maintenance
11:45am – 11:55am 250 Consolation Race
12am – 12:10pm 450 Consolation Race
12:30pm – 1pm OPENING CEREMONIES
1pm – 1:10pm 250 Class Sight Lap
1:15pm – 1:50pm 250 Class Moto #1
1:50pm – 2pm Podium Interviews
2pm – 2:10pm 450 Class Sight Lap
2:15pm – 2:50pm 450 Class Moto #1
2:50pm -3pm Podium Interviews
3pm – 3:10pm 250 Class Sight Lap
3:15pm – 3:50pm 250 Class Moto #2
3:50pm – 4pm 250 Winners Circle
4pm – 4:10pm 450 Class Sight Lap
4:15pm – 4:50pm 450 Class Moto #2
4:50pm – 5pm 450 Winners Circle
8pm Zoom Press Conference